שריפה יכולה להתפתח במהירות ולהעמיד בסיכון אנשים, ציוד ורכוש. לכן בטיחות אש אינה נושא שכדאי לעסוק בו רק לאחר שמתגלה תקלה או כאשר נדרשים לעבור ביקורת. תכנון נכון מתחיל בהבנת הסיכונים הקיימים במבנה ובהתאמת אמצעי הגילוי, ההתרעה והכיבוי לאופי הפעילות במקום.
משרד קטן, מסעדה, מפעל, מחסן ומבנה ציבור אינם מתמודדים בהכרח עם אותם סיכונים. סוג הציוד שנמצא במקום, מספר האנשים, מבנה החלל, מקורות החום והחשמל ואופי החומרים המאוחסנים משפיעים על פתרונות הבטיחות הנדרשים.
השלב הראשון בתכנון בטיחות אש הוא להבין היכן קיימת הסתברות גבוהה יותר להתפתחות שריפה ומה עלול להקשות על פינוי האנשים במקרה חירום.
במטבח מסחרי, לדוגמה, קיימים מקורות חום, שמנים ומערכות גז. במשרד יש שימוש רב בציוד חשמלי, מחשבים ולוחות חשמל. במחסן עשויה להיות כמות גדולה של חומרי אריזה או מוצרים דליקים, ובמפעל יכולים להימצא מכונות, חומרים ותהליכי עבודה שמחייבים התייחסות ייחודית.
לצד מקור האש האפשרי, חשוב לבחון גם את המבנה עצמו. יש לבדוק את דרכי המילוט, מיקום היציאות, מספר הקומות, החלוקה לחדרים והאזורים שבהם נמצאים בדרך כלל עובדים, לקוחות או מבקרים.
רק לאחר שמבינים את התמונה המלאה ניתן להתאים את אמצעי המיגון הנכונים.
מערכת גילוי אש ועשן נועדה לזהות סימנים לשריפה ולהתריע במהירות. במקרים רבים, ככל שהאירוע מתגלה מוקדם יותר, כך ניתן להגיב לפני שהאש מתפשטת לאזורים נוספים.
קיימים סוגים שונים של גלאים, ובהם גלאי עשן, חום ומערכות גילוי נוספות. הבחירה אינה אמורה להתבצע באופן אקראי, אלא לפי תנאי המבנה והפעילות המתקיימת בו. מגן אש, לדוגמה, מציינת שהיא מתקינה ומשווקת מערכות גילוי עשן ומערכות אוטומטיות לגילוי וכיבוי עבור עסקים, מוסדות ומבנים נוספים.
חשוב גם להבין שהתקנת מערכת היא רק השלב הראשון. ציוד שאינו נבדק ומתוחזק לאורך זמן עלול שלא לפעול באופן תקין דווקא ברגע שבו זקוקים לו.
אין מערכת אחת שמתאימה לכל מבנה. בבחירת מערכות כיבוי אש יש להתייחס לגודל המקום, לסוג הפעילות, למקורות הסיכון ולמערכות שכבר קיימות בו.
במבנים מסוימים נעשה שימוש במערכת מתזים אוטומטית, המכונה בדרך כלל ספרינקלרים. המערכת כוללת רשת של מתזים וצנרת שנועדה לספק מים במקרה שבו מתפתחת שריפה באזור המוגן. במגן אש מציינים כי מערכות כאלה מותאמות בין היתר למבני ציבור, עסקים, מפעלים, מוסדות ובתים פרטיים.
במקומות אחרים נדרשים פתרונות ייעודיים. מטבחים מקצועיים, למשל, יכולים להצריך מערכת כיבוי אוטומטית באזור המנדפים ומתקני הבישול. מערכות מסוג זה נועדו להגיב כאשר מתפתחת אש באזור שבו קיימת פעילות בישול אינטנסיבית.
לכן אין טעם לבחור מערכת רק לפי מחיר או לפי מה שהותקן בעסק אחר. התכנון צריך להתבצע בהתאם למאפיינים הספציפיים של המקום.
לצד מערכות אוטומטיות קיימים אמצעי כיבוי ידניים כמו מטפי כיבוי אש, גלגלונים, זרנוקים וציוד נוסף. אמצעים אלה יכולים להיות חלק ממערך ההגנה הכולל של המבנה.
הנקודה החשובה היא לא רק עצם קיומו של הציוד, אלא גם המיקום והנגישות שלו. ציוד שנמצא מאחורי ארון, חסום על ידי סחורה או אינו מסומן בצורה ברורה עלול להיות פחות שימושי בעת אירוע.
גם העובדים צריכים לדעת היכן נמצא הציוד ולהכיר את נהלי החירום במקום. אין צורך שכל עובד יהפוך למומחה לכיבוי שריפות, אך כדאי שהצוות יידע כיצד להתריע, כיצד להתפנות ומהן הפעולות הבסיסיות שנקבעו עבור העסק במקרה חירום.
מערכות גילוי וכיבוי הן חלק מההיערכות, אך גם האפשרות לצאת מהמבנה במהירות ובצורה מסודרת חשובה מאוד.
יש לשמור על מעברים פנויים ולוודא שיציאות החירום אינן חסומות. שילוט ותאורת חירום צריכים להיות ממוקמים כך שניתן יהיה לזהות את הדרך החוצה גם במצב שבו התנאים במקום אינם רגילים.
בעסקים שבהם סחורה או ציוד משתנים לעיתים קרובות, כדאי לשים לב במיוחד לכך שהשינויים אינם חוסמים מעברים, ציוד כיבוי או יציאות.
הבעיה היא ששגרת העבודה יכולה לגרום לכך שחפצים מצטברים בהדרגה באזורים שלא נועדו לאחסון. לכן כדאי לכלול גם את דרכי המילוט בבדיקות התקופתיות של המקום.
לוחות חשמל הם אזור שמצריך התייחסות כחלק מתכנון בטיחות האש. עומס, תקלה או התחממות של רכיבים חשמליים עלולים ליצור סיכון ולכן במבנים מסוימים מותקנות מערכות כיבוי ייעודיות ללוחות חשמל.
מערכות כאלה צריכות להיות מותאמות לסביבה ולציוד שעליו הן מגנות. מגן אש מציינת בין שירותיה גם אספקה והתקנה של מערכות כיבוי אוטומטיות ללוחות חשמל.
גם כאן חשוב לא להתייחס למערכת כפתרון שמאפשר להתעלם מתחזוקת החשמל. יש לטפל בתקלות, לבצע בדיקות מקצועיות לפי הצורך ולוודא שלוחות החשמל נשארים נגישים ואינם מוקפים בחומרים שמפריעים לגישה אליהם.
אחת הטעויות האפשריות היא לחשוב שלאחר התקנת ציוד כיבוי אש אפשר פשוט לשכוח ממנו. בפועל, מערכות וציוד בטיחות דורשים בדיקות ותחזוקה בהתאם לסוגם ולהוראות הרלוונטיות.
במסגרת הבדיקות ניתן לבחון רכיבים כמו מטפים, מערכות גילוי עשן, מתזים, מערכות כיבוי אוטומטיות ורכיבים הקשורים לאספקת המים. באתר מגן אש מפורטים שירותי בדיקות תקופתיות עבור מגוון מערכות וציוד בתחום.
תחזוקה מסודרת יכולה לזהות בעיות לפני מצב חירום. לחץ מים שאינו מתאים, רכיב שנפגע, מטף שאינו כשיר או תקלה במערכת הגילוי הם דברים שרצוי לגלות בבדיקה ולא בזמן אמת.
כדאי לנהל תיעוד מסודר של הבדיקות והטיפולים שבוצעו ולדעת מתי נדרשת הבדיקה הבאה.
ציוד מתקדם אינו מחליף התנהלות נכונה של האנשים שנמצאים במקום. עובדים צריכים להכיר את דרכי היציאה, לדעת למי מדווחים במקרה חירום ולהבין כיצד מתבצע פינוי.
בעסקים גדולים כדאי להגדיר מראש חלוקת תפקידים ולהימנע ממצב שבו רק אדם אחד מכיר את הנהלים. עובדים מתחלפים, מנהלים יוצאים לחופשה ואנשים אינם נמצאים תמיד באותה משמרת.
תרגול תקופתי והדרכה מסודרת יכולים לסייע לצוות להבין מה מצופה ממנו ולפעול בצורה מאורגנת יותר במקרה חירום. חברת מגן אש כוללת בין שירותיה גם הדרכות בתחום כיבוי האש.
מערכת שהותאמה למבנה לפני מספר שנים אינה בהכרח מתאימה לכל שינוי שנעשה בו מאז.
עסק יכול להוסיף מחסן, לשנות את חלוקת החדרים, להכניס מכונות חדשות, להרחיב מטבח או לשנות את כמות העובדים והלקוחות. שינויים כאלה עשויים להשפיע גם על הסיכונים ועל אמצעי הבטיחות הנדרשים.
לכן כאשר מתבצע שינוי משמעותי במקום, מומלץ לבחון גם את מערך בטיחות האש ולא להניח שהציוד הקיים נותן באופן אוטומטי מענה למצב החדש.
גם שינוי שנראה קטן מבחינה עיצובית עשוי להשפיע על מיקום גלאים, מתזים, שילוט, דרכי גישה או ציוד כיבוי.
מערכות בטיחות אינן תחום שבו כדאי לבחור ספק רק על בסיס הצעת המחיר הנמוכה ביותר. חשוב לבדוק את הניסיון, ההתמחות, סוגי המערכות שבהם החברה מטפלת והיכולת לספק שירות ותחזוקה גם לאחר ההתקנה.
כדאי לבקש הסבר על הפתרון המוצע ולשאול מדוע נבחרה מערכת מסוימת, אילו בדיקות נדרשות לאחר ההתקנה ומה כוללת התחזוקה השוטפת.
בעל מקצוע צריך להיות מסוגל להסתכל על המבנה כמכלול ולא רק למכור רכיב בודד. לפעמים נדרשת התאמה בין מספר מערכות, ולעיתים יש צורך לטפל גם בתשתית קיימת לפני התקנת ציוד חדש.
היערכות נכונה לשריפה אינה מסתיימת בהתקנת מטף או מערכת גילוי. מדובר בשילוב של תכנון, ציוד מתאים, תחזוקה, דרכי מילוט, הדרכת עובדים והתייחסות לשינויים שמתרחשים במבנה לאורך השנים.
כאשר כל המרכיבים האלה נבדקים ומתוחזקים בצורה מסודרת, ניתן ליצור סביבת עבודה בטוחה יותר ולהקטין את הסיכון לכך שתקלה קטנה תהפוך לאירוע משמעותי.
המטרה אינה רק לעמוד בדרישות הקיימות, אלא לוודא שבמקרה חירום המערכות, הציוד והאנשים במקום יהיו מוכנים לפעול בצורה שתסייע להגן על חיי אדם ועל הרכוש.
להלן קישורים למספר לקוחות נבחרים שלנו:
הבית שלנו | מתקני ג'ימבורי | קייטרינג | חנות פרחים בנתיבות | ספקי מזון למסעדות | אולם בבאר שבע | הדפסה על אלומיניום | רו"ח
רוצה להיות ראשון בגוגל כאן ועכשיו?
קידום ממומן בגוגל הוא הדבר בשבילך.
אתה תקבע את המילים והתקציב ואנו נדאג
למקום הראשון בתוצאות גוגל. בהתחייבות
צוות המומחים שלנו רק מחכה להצעיד
את העסק שלך צעד קדימה ולהביא
אותך להיות בדף הראשון בגוגל בביטויים
הרלוונטים. ראשון בגוגל = לקוחות חדשים
בניית אתרים רספונסיבים מותאמים
לכל סוגי המסכים, לטלפון ולגוגל,
כולל דומיין, מערכת ניהול אתרים
ועיצוב מרהיב ואישי לכל אתר